Keva on Suomen suurin eläkevakuuttaja, jonka lakisääteisiin tehtäviin kuuluu myös julkisen alan työkyvyttömyysriskin vähentäminen.

Osana Kestävää työelämää -hanketta Keva kehitti työkykyä ja aktiivista työuratoimijuutta tukevan puhelinsovelluksen kaikkien julkisen sektorin työntekijöiden käyttöön. Puhelinsovellus on toteutettu käyttäen Coach4Pro-alustaa, joka räätälöitiin Kevan tarpeisiin. Palvelu on maksuton ja tukee työnantajan työkykyjohtamista.

Sovellus tuotettiin osana Kevan Kestävää työelämää -hanketta, joka on saanut valtionavustusta EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä rahoitettavasta Suomen kestävän kasvun ohjelmasta.

Tämä blogiteksti perustuu KEVAn oppimisen asiantuntijan Antti Salmen haastatteluun.

Kerrotko miten palvelun kehittäminen sujui?

Koko palvelun kehittäminen vei meiltä kaksi vuotta. Itse alusta saatiin valmiiksi jo reilusti ennen palvelun julkaisuajankohtaa, mutta pilottiasiakkaiden palautteiden perusteella siihen tehtiin merkittäviä muutoksia ennen julkaisuhetkeä.

Sovelluksen sisältöjen tuottaminen oli iso urakka. Kurssit koostuvat pienistä tehtävistä, teksteistä, vinkeistä ja videoista. Pelkkänä tekstinä näiden pituus on yli 250 sivua.

Kisaväsymyksestä huolimatta olo on helpottunut ja onnellinen. Asiakkaiden palaute on myös ollut erittäin innostunutta.

Mitkä ovat palvelun kurssit julkaisuhetkellä?

Kutsumme itse kursseja oppimispoluiksi ja oppimispolkuja meillä on seuraavista aiheista: Työn merkityksellisyys, Minä työyhteisössä, Vireystila ja palautuminen, Osaaminen ja oppiminen sekä Fyysinen aktiivisuus ja ravinto.

Millaisia kehitysvaiheita sisältöjen kehittämisessä oli? Vaikeudet?

Sisältöjen kehittäminen sisälsi hieman yksinkertaistaen seuraavat vaiheet:

  1. Yleisen, kaikkia oppimispolkuja koskevan pedagogisen ohjeistuksen kehittäminen.
  2. Jokaiseen teemaan asiantuntevan yhteistyökumppanin etsiminen.
  3. Yksittäisen oppimispolkujen alateemojen päättäminen.
  4. Yhteistyökumppanien sisällöntuotantoprosessi, johon Keva tarjosi omalta puoleltaan ”työparin” joka aikataulutti, kommentoi ja sparrasi yhteistyökumppaneita.
  5. Ensimmäiset kommentit henkilöiltä jotka eivät osallistuneet itse sisällöntuotantoon. Tämän jälkeiset muokkaukset ja uudet kommenttikierrokset.
  6. Videoiden kuvaamiset ja materiaalien rakentamiset itse alustalle.
  7. Asiakaspilotit ja materiaalien muokkaukset kommenttien perusteella.

Sisällöntuotannon tyypillisiä haasteita olivat:

  1. Korjausliikkeiden ajoittaminen eli jos jokin sisältö lähti ei toivottuun suuntaan, niin alussa tämän suunnan korjaaminen vei tarpeettoman paljon aikaa.
  2. Aikataulussa pysyminen, kun kommenttikierroksista syntyvien muutostarpeiden ennakointi oli haastavaa.
  3. Kuvauspäivien aikatauluihin ja sujumiseen liittyi epävarmuutta, kun toimittiin uudella kokoonpanolla ja eri esiintyjien kyky suoriutua videokuvauksissa on tyypillisesti hyvin erilainen. Toiset tarvitsevat useita ottoja ja paljon tukea, kun taas toiset saavat melkein jokaisen oton niin sanotusti kerrasta purkkiin.

Montako teitä oli KEVAsta ja mikä oli teidän rooli?

Kevasta meitä oli neljä henkilöä tekemässä palvelua.

Kaisa Hakkarainen edustaa työkykyjohtamisen syvää osaamista ja toimi sisältöjen tavoitteiden asettajana sekä materiaalien kommentoijana.

Antti Salmi vastasi pedagogiikasta, sovelluskehityksen projektista sekä videotuotannosta.

Anita Savinainen toimi koordinaattorina ja vastasi erityisesti yhteistyöstä ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa tukien heidän sisällöntuotantoaan.

Videokuvauksissa Kimmo Kajander toimi myös toisena videokuvaajana Antin lisäksi.

Tähänastisia havaintoja?

Kevan asiakasorganisaatioiden vastaanotto uudelle palvelulle ja sen sisällöille on ollut erittäin positiivista. Asiakasorganisaatiot ovat myös arvostaneet sitä, että Keva tarjoaa kattavat markkinointimateriaalit sovelluksesta omille työntekijöille kertomiseen.

Tähänastinen palaute?

Palaute on ollut positiivista, mutta se on tullut pitkälti vielä asiakasorganisaatioiden edustajilta ja palaute koskee ensivaikutelmaa. Odotamme mielenkiinnolla oppimispolkujen loppuun rakennettujen palautekyselyiden kautta tulevaa palautetta ja vaikutusten arviointia sitten, kun sitä on ehtinyt kertymään enemmän.

Palvelu ja kurssit on julkaistu, miltä tuntuu?

Erittäin hyvältä! Matka itse ideasta valmiiksi palveluksi vei kauan, mutta lopputulos ylittää sen, mitä lähdimme alun perin tavoittelemaan. Nyt keskitymme hetkeksi palvelun markkinointiin ja hyödyntämistapojen kehittämiseen, mutta varmasti tulee vielä aika, jolloin alamme tuottamaan lisää oppimispolkuja palveluun.