Tämä on ensimmäinen osa kaksiosaisesta blogikirjoituksesta jossa perehdymmen Vantaan kaupungin riskiryhmille tarjoamaan hyvinvointimentorointiin. Hyvinvointimentorointi toteutetaan käyttäen Coach4Pro-alustaa, ohjaajia on kuusi ja ohjelmassa on tällä hetkellä 224 asiakasta.

Ensimmäisessä osassa liikunnansuunnittelija Jani Raivio kertoo mikä motivoi Vantaan kaupunkia tällaisen palvelun tarjoamiseen kaupunkilaisille.

 

Jani, mistä ajatus että liikuntatoimi tekee elintapaohjausta? Miksi?

Elintapaneuvonnan kautta lisäämme kuntalaisten hyvinvointia ja pyrimme turvaamaan kaikille yhtäläiset mahdollisuudet huolehtia omasta terveydentilastaan ammattilaisten ohjauksessa. Elintapaneuvonnan kautta kuntalaiset voivat saada lisää jaksamista omaan arkeensa. Onnistuneen elintapamuutoksen avulla on mahdollista vaikuttaa myös elintapasairauksien ennaltaehkäisyyn tai oireiden lieventymiseen. Kunnan tehtävänä Kuntalaissa (2015) on määritelty kuntalaisten hyvinvoinnista huolehtiminen, johon elintapaneuvonnan tarjoaminen kuntalaisille vahvasti liittyy.

Mitä muuta elintapaohjauksen ohjaajat tekevät elintapaohjauksen lisäksi?

Hyvinvointimentorit toimivat osana Elintapaneuvonnan ja soveltavan liikunnan tiimiä, joka vastaa kyseisistä toiminnoista Vantaalla. Mentorit toimivat myös elintapaneuvonnan asiantuntijoina, järjestäen erilaisia koulutuksia, ylläpitävät hyvinvointialueen yhteistyöverkostoa sekä toimivat erilaisissa hyvinvoinnin työryhmissä.

Näetkö etäohjauksesta saatavan hyötyä muilla segmenteillä?

Meillä kaupungilla on tarjottu virtuaalisia jumppia koronavuosista alkaen ja ne ovat jääneet vahvaksi osaksi liikunnan palveluita. Etänä tapahtuva ohjaus mielestäni tukee yhtenä osana saavutettavia hyvinvoinnin palveluita sekä madaltaa kynnystä osallistua esim. ohjattuun liikuntaan omasta olohuoneesta, säästä riippumatta.

Onko teillä aikomuksia laajentaa elintapaohjausta muihin ryhmiin?

Tavoitteena on, että elintapaneuvonnan palvelut kattaisivat koko elämänkaaren ja tätä varten Vantaan kaupunki on ollut aktiivinen erilaisten kehittämishankkeiden parissa.

Mitä muita kehittämisajatuksia teillä on?

Digitaaliset elintapaneuvonnan alustat tarjoavat tulevaisuudessa loistavan mahdollisuuden skaalata palveluita suurelle joukolle ihmisiä. Digitaalisia palveluita tulee kehittää kohderyhmän tarpeet tiedostaen, jotta tarjotuista palveluista saadaan paras hyöty.

Omia havaintoja, asiakkaiden tyytyväisyys, haasteet?

Elintapaneuvonnan hyvinvointimentorointiin sitoutuneet ja motivoituneet asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä saamaansa tukeen elintapamuutoksessa. Elintapoihin liittyvä muutosprosessi on pitkä ja haastava, joten pienetkin muutokset totutuissa elintavoissa voivat antaa ihmiselle suuren hyödyn sekä näin tukea myös seuraavia askeleita kohti terveempiä elintapoja.

 

Toisessa osassa perehdymme sitten tarkemmin siihen miten asiakkaat ohjataan hyvinvointimentorointiin ja miten ohjaus on toteutettu.