Susanne Valkeakari ja Petteri Korkala ovat kirjoittaneet kirjan Löydä Liikunnan Ilo. Haastattelimme Susannea ja yritimme selvittää mistä on kysymys, onko liikunnan ilo hukattu?
Kerrotko ensin hiukan taustoistanne
Ennen hyvinvointivalmentajan uraani olen työskennellyt mm. ICT-yritysten liiketoimintakonsulttina yritysvalmentajana. Hyvinvointivalmentajana en arvostele enkä syyllistä, vaan autan asiakkaita löytämään motivaation ja itselleen sopivat toimintatavat. Itse ammennan voimaa erityisesti metsässä liikkumisesta.
Kollegani Petteri Korkala teki ensimmäisen uransa ammattijalkapalloilijana Saksassa ja Hollannissa. Petterille liikunta ja terveellinen ravinto ovat olleet aina tärkeitä asioita ja hän on elänyt aina terveellisesti. Viime vuosina Petterin liikkuminen on ollut enemmän terveyttä ylläpitävää kuin huippukunnon tavoittelua.
Mistä kirja kertoo ja kenelle se on tarkoitettu?
Kirja on tarkoitettu niille, jotka eivät vielä ole löytäneet liikunnan iloa eli tunnetta, että liikunta tuntuu mukavalta ja sitä on kiva tehdä. Näistä monet ovat ihmisiä, jotka eivät liiku säännöllisesti, mutta olemme saaneet positiivista palautetta myös henkilöiltä, jotka jo harrastavat liikuntaa säännöllisesti.
Heti aluksi on sanottava, että kirja ei sisällä liikuntavinkkejä. Kirja perustuu viimeisen 5 vuoden aikana tehtyyn opiskeluun ja meidän 10 vuotiseen kokemukseen hyvinvointivalmentamisesta. Olen käynyt läpi tutkimuksia ihmisistä, joiden ongelmiin (ylipaino, korkea verenpaine jne.) liikunta olisi aidosti lääke. Tutkimukset ovat keskittyneet siihen, kuinka motivoida ihmiset liikkumaan. Kirjassa pyrimme antamaan käytännön työkalut, jotka motivoivat liikkumaan. Eli kirja ei ole psykologista teoriaa vaan käytännön tapoja, miten kehittää omaa motivaatiota liikkumiseen.
Liikunnasta on kirjoitettu paljon kirjoja, miten tämä kirja poikkeaa muista?
Miten johtaa itseä liikunnassa – näkökulmasta ei ole vielä kirjoitettu paljoakaan.
Urheiluvalmennuksessa on havaittu, että urheilija voi vaikuttaa eniten omaan motivaationsa. Fyysisesti voi tehdä tiettyyn rajaan asti, mutta omaa motivaatiota voi kehittää periaatteessa “rajatta”.
Useat ihmiset voivottelevat liikunnan puutetta ja kokevat aloittamisen vaikeaksi. He eivät osaa motivoida itseään liikkumaan. Hyvä valmentaja voi opettaa miten motivoida itseään. Kun henkilöt oppivat mikä heitä motivoi niin myös liikunnan ilo löytyy.
Mikä motivoi teidät kirjoittamaan kirjan?
Halu auttaa ihmisiä löytämään liikunnan ilo koska se tuo hyvinvointia, ei ainoastaan fyysistä, mutta myös psyykkistä.
Koen epäreiluksi sen, että kaikki ihmiset eivät ole saaneet kokea liikunnan iloa lapsuudessa. Mielestäni on kaikkien oikeus löytää liikunnan ilo. Jos aikuisena lähtee kokeilemaan liikuntaa “reseptikirjan” avulla niin se ei ehkä nappaa.
Minulla on omakohtaista kokemusta siitä, mitä liikkumattomuudesta seuraa ja miltä tuntuu yrittää sovittaa liikunta osaksi kiireistä elämää. Ruuhkavuosien aikana lopetin liikunnan kokonaan kolmeksi vuodeksi. Tämän vaikutus oli kokonaisvaltainen. Tunsin ,että jopa persoonallisuuteni muuttui. Kovan ponnistelun jälkeen sain sovitettua liikunnan osaksi arkea.
Millaisen vastaanoton kirjanne on saanut?
Kirja on saanut paljon huomioita mediassa ja hyvää palautetta lukijoilta.
Yllättävää ja positiivista minulle on ollut, että minua haastatelleet toimittajatkin ovat kirjan luettuaan löytäneensä liikunnan ilon.
Miten aiotte jatkaa tästä eteenpäin, onko tulossa uusia kirjoja vai jotain muuta?
Nyt keväällä on tulossa Löydä Liikunnan Ilo-verkkovalmennus, joka toteutetaan Coach4Pro-alustalla. Lisäksi kirja on tarkoitus kääntää muille kielille, ensiksi saksaksi. Myös kaksi uutta aihetta on jo mielessä, mutta nyt kuitenkin pitää hengähtää hetki.
Kuuntele Susannen haastattelu Yle Areenasta. Susannen osuus alkaa 15 minuutin kohdalla.