Terveyttä elintapaohjauksella – Vantaa uuden palvelun kehittäjänä

 

Vantaan kaupungilla on vuodesta 2004 alkaen toiminut Liikunta-apteekki.
Alussa Liikunta-apteekki lähti kokeiluna yhdestä tervekeskuksesta, jossa lääkäri pystyi määräämään henkilön liikunnanohjaukseen. Liikunta-apteekki on nykyään levinnyt osaksi kaikkien kuuden Vantaan terveyskeskuksen toimintaa. Saatujen kokemusten kautta on havaittu tarve monipuolisempaan elintapaohjaukseen.


Kohti yksilöllisempää ohjausta

Vantaa kaupunki käynnisti vuonna 2019 kehitysprojektin, jonka tavoitteena on luoda monipuolinen elintapaohjaus, joka tukee kattavammin asiakkaiden tarpeita. Alusta alkaen oli selvää, että uusi palvelu pohjautuisi digitaaliseen ratkaisuun. Tällöin ohjausta voidaan tehdä kustannustehokkaasti ja samalla tukea asiakasta henkilökohtaisesti pysyvien tuloksien aikaansaamiseksi.

Kuullessaan kehitysprojektista, Inka Mannoja oli heti kiinnostunut ryhtymään ohjaajaksi. Hän aloitti vuonna 2012 liikunnanohjaajana Vantaan kaupungilla. Inka on työnsä ohella opiskellut ylemmän korkeakoulututkinnon ja tehnyt opinnäytetyönsä Liikunta-apteekista.

– Pohjakoulutukseni on lähihoitaja ja olen ohjannut ihmisiä vauvasta vaariin viimeisen 20 vuoden ajan, joten päästä kehittämään kokonaisvaltaisempaa elintapahohjausta on lähellä sydäntäni, kertoo Inka.

Projektissa lääkäri, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai ravintoteraputti suosittelee asiakkaalle elintapaohjausta, jos jokin ennalta määrätyistä kriteereistä täyttyy. Elintapahohjaus alkaa tunnin tapaamisella ohjaajan kanssa. Tapaamisen aikana käydään läpi ohjauksen sisältö, tutustutaan asiakkaan tilanteeseen sekä määritetään nykyinen kuntotaso leposykkeen ja puristusvoiman perusteella. Asiakkaalle myös ladataan puhelinsovellus ja opastetaan sen käytössä.

– Asiakkaat tykkäävät, että palvelussa on mukana sovellus. Se tekee siitä nykyaikaisen. Asiakkaat ovat oppineet peruskäytön nopeasti ja merkinneet liikuntatapahtumia ahkerasti, Inka toteaa.

Inka pyrkii antamaan palautetta ja kannustusta asiakkaalle välittömästi kun asiakas merkitsee suorituksen. Ohjelmiston käyttöönotto kävi kivuttomasti.

– Se ei ollutkaan niin vaikeaa, naurahtaa Inka.

Vaikka vanhaan Liikunta-apteekkin nähden uudessa palvelussa on enemmän digitaalisia laitteita ja aluksi on kirjaamista, on Inka ollut tyytyväinen.

– Palvelussa näkee kun asiakkaat innostuvat ja aktivoituvat, sekä sen miltä heistä tuntuu, Inka toteaa ja jatkaa,

– Tässä näkee työnsä tuloksen ohjaajana ja se motivoi!

 

Täältä voit lukea lisää kehitysprojektista:
https://kunnolla.fi/